Hoe voelt water?
Wanneer een kind angstig is om onder water te gaan of nog niet zelfstandig (met de drijfmiddelen om) durft te springen en onder water te komen of al niet met het gezicht onder de douche durft te staan, betekent dit dat er ergens nog een blokkade zit.
Wat kan je als ouder hier zelf aan doen voordat je start met zwemles?
Hieronder staan wat tips waarmee je als ouder aan de slag kan om je kind voordat het gaat starten met zwemles ‘watervrij’ te krijgen.
Wat kan je thuis doen?
Thuis begint het al bij het douchen en/of in bad gaan. Leer een kind dat het niet eng is om water op je gezicht of in je ogen te krijgen. Het is alleen een gevoel dat ze nog niet kennen! Door knipperen krijg je water weer uit je ogen en als je je ogen dicht houdt onder de douche, komt er ook geen water in. Verder hebben je ogen zelfs water nodig. Wat gebeurt er als je je ogen te lang open houd? Dan komen er tranen! Wat gebeurt er als je je heel zeer doet? Dan ga je huilen en komen er tranen! Ogen kunnen daar heel goed tegen, het voelt in het begin alleen heel gek als je zelf je ogen open gaat doen onder water.
Wat kun je doen als je zelf met een kind naar het zwembad gaat?
Begin in water waar kinderen kunnen staan. Dit geeft ze een gevoel van houvast en van daaruit durven ze nieuwe dingen te proberen. Voor alles geldt: push je kind niet en maak kleine stapjes. Voor ons kan het heel normaal zijn om in en onder water te gaan, maar voor kinderen is dit een geheel nieuw gevoel.
Houd het leuk! Zorg voor plezier en succeservaringen! Motivatie bij jonge kinderen komt vaak niet vanuit hunzelf en zal dus voor een groot deel vanuit jou als ouder moeten komen. Ga er niet vanuit dat bovenstaande stappen in een paar uurtjes genomen zijn, hier gaat echt wel een flink aantal uren in zitten. Wissel de opdrachten af met spelletjes of liedjes zingen (zoals schipper mag ik overvaren). Het heeft absoluut geen zin om je kind te pushen om meer te doen dan waar het aan toe is! Dit zal alleen maar negatieve effecten hebben. Nogmaals, met lol maken bereik je het meest bij je kind!
Wat kan je als ouder zijnde met je kind oefenen nadat het is begonnen met zwemles?
Het kan zijn dat je ervan houdt zelf vaak te gaan zwemmen met je kind. TOP! Ga dan vooral spelen en ervaren. Leg nergens druk op en maak plezier! Probeer dingen in ondiep, maar ook in diep water. Ga met en zonder duikbril onder water. Werk aan de conditie en de kracht van je kind. Denk erom dat kinderen kopiëren wat ze zien, geef het goede voorbeeld waar mogelijk. Voor tips, kijk nog eens onder het kopje ‘Wat kan je als ouder zelf doen met je kind voordat je start met zwemles?’ Deze tips kan je te allen tijde blijven gebruiken.
Het aanleren van de technieken die nodig zijn om te leren zwemmen doet de zweminstructeur tijdens de les. Mocht het zo zijn dat je een aantal weken op vakantie gaat waardoor je het oefenen van de technieken tijdens de zwemlessen moet missen, overleg dan altijd eerst met de instructeur wat je zelf kan oefenen tijdens de vakantie. Blijf vooral drijfmiddelen gebruiken! Het komt nogal eens voor dat kinderen terug komen van vakantie die zichzelf een verkeerde zwemslag hebben aangeleerd doordat er te snel zonder bandjes werd geoefend. Dat is zonde, hierdoor duurt het weer langer om op niveau te komen.
Wat kan je als ouder zijnde met je kind oefenen nadat het de zwemdiploma’s heeft behaald?
Het klinkt als een schot voor open doel, maar blijf vooral zwemmen!
Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is ‘zwemveilig’. Zeker voor jonge kinderen is het nu belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden. Wanneer een kind een lange tijd niet zwemt kan het zwemmen verleerd zijn. Zie het als het rijbewijs, het echte leren gebeurt tijdens het bijhouden van de vaardigheden.